Hoeveel m2 mag ik bouwen zonder vergunning? Ontdek de mogelijkheden

Ben je van plan om een uitbreiding aan je woning te realiseren, zoals een aanbouw, schuur of tuinhuis? In sommige gevallen heb je hiervoor geen vergunning nodig. Maar hoeveel vierkante meter mag je bouwen zonder vergunning? In dit artikel leggen we uit aan welke regels en voorwaarden je moet voldoen om vergunningsvrij te kunnen bouwen.

 

Locatie en afmetingen

In Nederland is het mogelijk om zonder vergunning bijgebouwen of aanbouwen te plaatsen, mits je je aan bepaalde regels houdt. Deze regels zijn onder andere afhankelijk van de locatie en afmetingen van de bouw. Zo mag een bijgebouw of aanbouw in de achtertuin of aan de zijkant van de woning vaak vergunningsvrij worden geplaatst, maar gelden er strengere regels voor de voorkant van de woning.

Daarnaast moet je rekening houden met de bouwregels die gelden voor vergunningsvrij bouwen. Deze regels hebben betrekking op zaken zoals de maximale hoogte, oppervlakte en afstand tot de erfgrens.

 

Aanbouw, uitbouw en bijgebouwen: de afmetingen

Bij een aanbouw of uitbouw aan de achterzijde van de woning mag je meestal tot 4 meter diep bouwen zonder vergunning. Hierbij geldt een maximale hoogte van 5 meter en moet de afstand tot de erfgrens minimaal 1 meter bedragen.

 

Bijgebouwen

Voor bijgebouwen zoals een schuur of tuinhuis gelden andere regels. In dit geval mag je vergunningsvrij bouwen, mits het totale oppervlak van alle bijgebouwen niet meer dan 50% van het erf beslaat. Daarnaast geldt een maximum van 30 m2 voor vergunningsvrij bouwen. Ook hier geldt een maximale hoogte van 5 meter en moet het bijgebouw minimaal 1 meter van de erfgrens staan.

 

Uitzonderingen en bijzondere situaties

Beschermd stads- of dorpsgezicht
In sommige gevallen gelden er strengere regels voor vergunningsvrij bouwen. Woon je bijvoorbeeld in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan kan het zijn dat je alsnog een vergunning nodig hebt, zelfs als je binnen de eerder genoemde afmetingen blijft.

 

Monumenten

Voor monumentale panden gelden vaak extra beperkingen. Het is raadzaam om bij de gemeente te informeren naar de specifieke regels die voor jouw situatie gelden.

 

Ken de regels voor vergunningsvrij bouwen

Hoeveel m2 je mag bouwen zonder vergunning, hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, afmetingen en het type bouwwerk. Over het algemeen geldt dat je voor een aanbouw of uitbouw aan de achterzijde van de woning tot 4 meter diep en 5 meter hoog mag bouwen zonder vergunning. Voor bijgebouwen, zoals een schuur of tuinhuis, is het maximum 30 m2, op voorwaarde dat het totale oppervlak van alle bijgebouwen niet meer dan 50% van het erf beslaat.

Het is belangrijk om te beseffen dat er uitzonderingen en bijzondere situaties zijn waarin strengere regels gelden, zoals bij beschermd stads- of dorpsgezicht of monumentale panden. Neem bij twijfel altijd contact op met je gemeente om te informeren naar de specifieke regels die van toepassing zijn op jouw situatie.

Door op de hoogte te zijn van de regels voor vergunningsvrij bouwen, kun je tijd en kosten besparen. Je weet nu wat de mogelijkheden zijn om zonder vergunning uit te breiden en kunt met vertrouwen aan de slag met je bouwproject.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.